Ce este Terapia Bowen?

Terapia Bowen reprezintă unul dintre cele mai profunde concepte terapeutice existente în prezent în lume

Aceasta tehnica se bazează pe teoria conform căreia, odată ce s-a realizat relaxarea totală a corpului, se activează abilitatea proprie organismului de a redresa orice problemă a corpului și a minții, prin readucerea acestora la echilibru și armonie.

Tehnica Bowen este o formulă unică de re-echilibrare neuro-musculară. Lucrează atât prin sistemul nervos, la nivel structural și muscular, cât și prin sistemul circulator și limfatic. Este recunoscută pentru eficiența sa în tratarea afecțiunilor interne și reducerea duratei convalescenței.

Tehnica Bowen este un concept nou în manipularea corporală, nu derivă și nici nu este similară nici unei alte modalități de abordare fizică.

Cum a luat ființă Terapia Bowen?

Terapia Bowen, numită și terapia Bowtech, a luat naștere în anii 1950, bazele ei fiind puse de către australianul Tom Bowen.

Această terapie a devenit la ora actuală una dintre cele mai apreciate forme de medicină alternativă, utilizând tehnici de vindecare prin atingere și echilibrare, pornind de la ideea că organismul uman se poate reface singur dacă este suficient de relaxat și i se acordă timpul necesar.

Afecțiuni pe care le tratează Terapia Bowen

  • Deplasările osoase
  • Dezechilibrele psihice ușoare
  • Afecțiuni ale sistemului digestiv (stomac, intestine, colon, ficat)
  • Infertilitate și dezechilibre hormonale
  • Probleme ginecologice (chisturi, fibroame)
  • Afecțiuni ale sistemului respirator (astm, bronșită, răceală, gripă, alergii, rinită)
Tehnica Bowen este un tratament delicat, sigur și non-invaziv utilizat de mii de persoane din întreaga lume pentru a se vindeca.

Sună și programează o consultație 0722 615 879

Bowtech Brasov - Clinica Bowen Brasov

Terapia Bowen este potrivită și folositoare oricui, de la nou-născuți la persoane în vârstă.

Descarcă broșura

Descarca brosura - Terapia Bowen Brasov nn

AFECȚIUNI TRATATE

Mișcările Bowen activează următoarele mecanisme de auto-vindecare:
Afectiuni pe care le trateaza terapia Bowen
Pentru copii sau bebeluși

Terapia este utilizată și pentru bebeluși, pentru a înlătura discomfortul cauzat de colici sau de creșterea dintisorilor, dar și pentru copii, observându-se ameliorări în cazul copiilor cu ADHD, ADD, autism, sindrom Down, afecțiuni digestive și respiratorii, afecțiuni neurologice, endocrine, ale aparatului locomotor și tulburări psihoemotionale .

Afecțiuni respiratorii

Terapia Bowen poate trata sau ameliora afecțiuni respiratorii precum răceală repetată la copii, sinuzita, laringita, faringita sau pneumonia, alergii sau astm bronșic.

Utilitate

Tehnica Bowen este un tratament delicat, sigur și non-invaziv utilizat de mii de persoane din întreaga lume pentru a se vindeca. Ea se aplică unei arii extinse de afecțiuni și tulburări care pot fi tratate sau ameliorate cu ajutorul procedurilor specifice acestei terapii.

Afecțiuni cardiovasculare

Poate trata sau ameliora afecțiuni cardiovasculare precum hipertensiunea arterială sau reversul său, tensiunea arterială mică, ca și pentru cardiopatie ischemică sau ateroscleroză.

Afecțiuni digestive

Poate trata sau ameliora afecțiuni digestive, dintre care amintim: colici la nou născuți, reflux gastro-esofagian, colon iritabil (constipație, diaree, balonări, dureri abdominale), litiază biliară, gastrită, ulcer, hernie hiatala.

Afecțiuni neurologice și boli autoimune

Poate trata sau ameliora afecțiuni neurologice și boli autoimune. Apelați cu încredere dacă doriți să vi se îmbunătățească starea și să vi se grăbească vindecarea în caz de nevralgie de trigemen, migrene, dureri de cap, epilepsie, insomnii, sindrom down, Autism, ADHD-ADD, epilepsie, poliartrită reumatoidă, sechele după AVC, scleroză multiplă, spondilită anchilozantă, hernie de disc lombară, hernie de disc cervicală, acufene (TINITUS), vertij pe fondul unei oboseli accentuate.

Afecțiuni ale aparatului locomotor

Poate trata sau ameliora afecțiuni ale aparatului locomotor precum scolioză, cifoză, lordoză, spondiloză cervicală, rahitism depistat la copii, luxație congenitală de șold, întindere sau ruptură musculară, periartrită scapulo-humerală, recuperarea genunchiului postoperator (fractură de menisc, ligamente încrucișate), recuperare postoperatorie secțiune, tendon achilian, torticolis, coxartroză, gonartroză, entorse, discopatie lombară, fasciite plantare.

Afecțiuni genito-urinare

Poate trata sau ameliora afecțiuni genito-urinare atât pentru bărbați, cât și pentru femei. Astfel, un tratament format din mai multe ședințe relaxante de terapie Bowen poate face minuni în cazuri de infertilitate, ovare polichistice, fibrom uterin, enurezis nocturn, dismenoree, amenoree, cistită, litiază renală, adenom de prostată,disfuncții erectile de diferite cauze, sintome legate de andropauză și menopauză.

Tulburări ale sistemului endocrin

Tratează sau ameliorează tulburări ale sistemului endocrin precum hipotiroidism, hipertiroidism, tulburări de creștere la copii, diabet zaharat, boala Addsison, tiroidă Hashimoto, sindrom cushing, prolactinomul și noduli mamari.

Tulburări psiho-emoționale

Tratează sau ameliorează tulburări de anxietate (atac de panică, fobie socială, tulburări de somatizare, hipocondrie, tulburări de stres post-traumatic), tulburări psihice la copii ( ADHD, ADD, tulburarea Asperger, autism), tulburări de alimentație (anorexia și bulimia), tulburări de dispoziție (strari depresive) tulburări cognitive (post AVC sau alte afecțiuni ale creierului , Alzheimer) tulburări de personalitate; alte tulburări psihotice, schizofrenia și tulburări sexuale.

Afecțiuni și tulburări diverse

În plus, tehnica Bowen poate acționa ca tratament adjuvant în astm, calculi renali sau calculi biliari, chisturi ovariene, probleme de fertilitate, probleme digestive precum constipația, afecțiuni datorate uzurii mușchilor (cum este adesea cazul sportivilor de performanță sau a culturiștilor), hemoroizi, hepatită, hernie de disc, reumatism, scolioză, spondiloză, alergii, amețeli, dureri de cap, dureri cervicale, dureri la nivelul fetei sau a dinților, dureri musculare sau articulare cu cauză necunoscută, insomnie, stres emoțional, atac de panică sau anxietate.

Urgențe

Prin procedurile de urgență, aplicate la cât mai scurt timp după accidentări sau răniri ale unui mușchi, tendon sau ligament precum entorse sau întinderi, se pot obține rezultate instantanee.

Cum se aplică?

Modul de lucru

Pacientul poate fi culcat pe un pat sau pe o masă de masaj, acoperit, într-o poziție confortabila, dar tratamentul Bowen se poate aplica și unui pacient așezat pe scaun.

Un tratament constă în aplicarea unor mișcări delicate, efectuate cu degetele, pe anumite puncte specifice, asupra mușchilor și țesutului conjunctiv (fascia), fie direct pe piele, fie peste o îmbrăcăminte ușoară. Prin aplicarea acestor mișcări se transmit mesaje prin intermediul sistemului nervos, recuperând memoria celulară a unei stări ideale de relaxare și echilibru.

Între fiecare dintre seturile de mișcări există câteva minute de pauză în care pacientul se odihnește singur. Organismul său are astfel timpul necesar pentru a prelucra mesajele declanșate de mișcările Bowen și a iniția procesul de vindecare.

Rezultatele pot fi remarcabile chiar de la prima ședință, procesul de auto-vindecare derulandu-se și pe parcursul zilelor următoare.

Tratamentele se aplică, de regula, la interval de șapte zile. În cazul afecțiunilor acute de cele mai multe ori sunt necesare doar câteva ședințe de tratament.

Terapeutul se poate concentra pe o problemă specifică sau se poate adresa organismului în întregime, într-o mainera holistică.

Spre deosebire de celelalte terapii manuale, Tehnica Bowen nu folosește manipulări în forță. Terapeutul nu forțează organismul pacientului să execute o comandă, ci permite acestuia să întreprindă acele acțiuni necesare pentru a se auto-vindeca, în propriul său ritm.

Bowtech Brasov - Clinica Bowen Brasov

Cum funcționează?

Există câteva teorii cu privire la felul în care acționează Tehnica Bowen. Una dintre acestea, sugerează că „mișcările” Bowen stimulează proprioreceptorii și fibrele senzoriale ale sistemului nervos periferic. Aceasta încurajează organismul să se re-echilibreze și să se reîntoarcă la starea naturală de sănătate. Proprioreceptorii asigură percepția asupra poziției și mișcării corpului, și se găsesc în țesutul conjunctiv, mușchi, tendoane, ligamente și fascie.

Un anumit tip de receptor și în particular nociceptorul, joacă un rol foarte important în eficiența tratamentului Bowen. Nociceptorii sunt în mod special sensibili la stimulii agresivi, care afectează, sau au potențial de a afecta țesuturile. Aceștia se numesc uneori și receptori de durere, dar acest termen este înșelător, deoarece durerea este interpretată la un nivel superior, cerebral. Nociceptorii sunt amplasați în aproape toate țesuturile corpului, dar sunt foarte numeroși în fascie, o membrană de țesut fibros care înfășoară, înconjoară, susține și ridică mușchii, țesuturile și organele corpului. Fascia crează un spațiu între fiecare grup de mușchi, mușchi individuali și fibre individuale, până la nivel microscopic, permițând o mișcare optimă și sănătoasă a fluidelor către toți mușchii și toate articulațiile corpului.

Când apare o leziune a corpului, cum ar fi o fractură a degetului de la picior, nociceptorii transmit un răspuns reflex, cu 70-120 metri/secundă, de-a lungul fibrei aferente, până la thalamus, localizat în creier. Această informație este mai apoi prelucrată de cortex și ulterior transmisă înapoi, prin intermediul diferitelor fibre, la locul traumatizat, pentru a începe procesul de vindecare, prin contractarea mușchilor și începerea procesului inflamator în zonă.

Dacă durerea persistă o lungă perioadă de timp, fascia rămâne contractată spre a proteja zona dureroasă, cauzând astfel disfuncții sau restricții de mișcare ale țesuturilor înconjurătoare. Chiar după ce osul s-a vindecat, continuăm să șchiopătăm, deoarece fascia restricționeaza mișcările și continuă să-și păstreze forma.

Cu fiecare mișcare Bowen, fascia este angrenată și “deranjată” pentru scurt timp, dar nu este deplasată prin forță. Când aderența fasciei este diminuată iar țesutul conjunctiv cicatrizat se înmoaie și se contractă, fascia își reduce contracția. Structurile musculo-scheletale devin capabile să-și mărească capacitatea de mișcare și să-și folosească tot potențialul de forță și în plus, nervii, vasele de sânge și nodurile limfatice situate în aceste țesuturi relaxate, funcționează optim.

Prin întinderea fibrelor de colagen și modificarea formei țesutului conjunctiv, realizate de mișcările Bowen de mică intensitate, nociceptorii aflați în fascie și țesut conjunctiv sunt stimulați să transmită un impuls de neagresiune prin sistemul nervos central, la cortex, iar cortexul recunoscând aceasta informație, inițiază procesul de vindecare pentru această etapa reparatorie. Se va transmite un mesaj, prin fibrele aferente, pentru înlăturarea inflamației și relaxarea fibrelor musculare și a țesutului conjunctiv.

Tehnica Bowen stimulează proprioreceptorii și fibrele senzoriale ale sistemului nervos periferic.
Clinica Terapie Bowen Brasov
Tehnica Bowen stimulează proprioreceptorii și fibrele senzoriale ale sistemului nervos periferic. Aceasta încurajează organismul să se re-echilibreze și să se reîntoarcă la starea naturală de sănătate. Proprioreceptorii asigură percepția asupra poziției și mișcării corpului, și se găsesc în țesutul conjunctiv, mușchi, tendoane, ligamente și fascie.

Programează o ședință Bowen! 0722 615 879

Psih. Georgiana Galitzchi

Str. Popa Șapcă nr. 7 (zona Județean)

Programări: 0722 615 879
Programează-te pe Facebook
Email: contact@bowenbrasov.ro

GPS: 45.6496541, 25.6189361

Programare online:

Trimite