Atingere și repaos
Cum deschide ușa autovindecării Terapia Bowen
Cum funcționează o terapie corporală când terapeutul părăsește constant camera? Tehnica Bowen continuă să uimească și să misifice. Pentru a marca publicarea primei sale cărți despre terapia Bowen în Marea Britanie, autorul Julian Baker, cel mai experimentat practicant și profesor al tehnicii din Europa, ne oferă mai multe detalii.
Tehnica Bowen ajunge în Marea Britanie în anul 2003 și devine rapid una dintre cele mai populare terapii complementare din insulă. Cum a fost posibil? Ce dă acestei tehnici o asemenea putere de acțiune?
Tehnica în sine este una de o simplitate extraordinară, marcată și prin faptul că un simplu observator ocazional ar remarca ce puține mișcări implică această terapie. Pentru mulți terapeuți obișnuiți cu un grad ridicat de muncă fizică, aceasta vine ca o schimbare revigorantă. Tehnica Bowen este blândă, ușoară pentru terapeut și pacient, nu are contraindicații și poate poate fi folosită chiar și în cazuri acute, atât la adulți cât și la copii și vârstnici.
Terapia Bowen este numită după omul care a dezvoltat-o, Thomas Bowen din Geelong, în statul Victoria din Australia de Sud. Bowen a părăsit școala la paisprezece ani și în ciuda faptului că nu avea o educație formală, la mijlocul anilor șaptezeci era unul dintre cei mai căutați terapeuți din țară, tratând, după propriile estimări, peste treisprezece mii de clienți pe an. Pe cât de remarcabil este acesta în sine, afirmația că 90% dintre oameni au avut nevoie doar de unul sau două tratamente este și mai uluitoare.
Cu toate acestea, acest tip de statistică se menține și astăzi, deoarece majoritatea terapeuților Bowen vă vor spune că numărul mediu de ședințe necesare pentru un pacient va fi între două și patru.
Tratamentul constă într-o serie de mișcări blânde efectuate cu degetele peste mușchi, ligamente, tendoane și piele. Presiunea aplicată de terapeut este foarte mică și este denumită presiune de tip glob ocular, adică tipul de presiune care ar putea fi aplicată ochiului, fără a provoca durere sau lezarea ochiului.
Terapeutul folosește pielea pentru a accesa țesutul, aplică presiune și apoi face un tip de mișcare de rulare peste zonă. Această mișcare a mușchiului creează un impuls către creier, care la rândul său declanșează un răspuns neuronal în organism.
Creier și corp, cum funcționează Bowen?
Au existat multe speculații de-a lungul anilor cu privire la modul în care funcționează terapia Bowen și o mare parte din ceea ce se va scrie va rămâne în această stare speculativă. Principalul motiv este acela că noi avem înca o înțelegere limitată a modului în care funcționează creierul și, prin urmare, nu suntem în măsură să stabilim modul în care este operată cea mai mare parte a sistemului nostru. Pe de altă parte sunt foarte mulți aceia care pur și simplu nu sunt foarte interesați de ce sau cum funcționează, atâta timp cât funcționează cu rezultate foarte bune.
Există totuși câteva idei clare pentru a demonstra modul în care anumite părți ale creierului ar putea răspunde atunci când ni se cere să interpretăm o mișcare Bowen. Pentru acest exemplu ne putem uita la funcția cortexului motor primar (CMP) și rolul său în mișcarea mecanică.
Dacă CMP primește un mesaj care îi spune să miște o mână sau un braț, semnalul este trimis către partea specificată a corpului prin terminațiile nervoase din măduva spinării. Pentru ca acest lucru să fie monitorizat, totuși, trebuie să existe un semnal corespunzător care revine la creier și apoi mișcarea este ajustată prin intermediul lobul parietal.
Astfel, se creează un fel de buclă de informații care oferă un flux de informații din creier în corp și înapoi. Procesul este în mod natural unul foarte rapid și creierul trimite peste 600.000 de semnale pe secundă în acest mod.
O mișcare Bowen întrerupe acest flux și creează un semnal pe care creierul, la rândul său, trebuie să îl interpreteze. În procesul acestei interpretări, se creează un punct de referință, iar sângele este trimis la terminațiile nervoase din zonele pe care se lucrează. Este ca și cum creierul ar întreba „Ce s-a întâmplat?” iar când nu i se oferă un răspuns rezonabil, încearcă să recreeze parametrii mișcării.
O reacție comună a pacienților este impresia cum că „am simțit ca și cum mâinile tale sunt încă pe mine” chiar și atunci când terapeutul a părăsit camera. Sau „Am simțit furnicături sau căldură în acea zonă”. Ambele indică faptul că a avut loc o reacție a corpului și demonstrează un element important din cadrul terapiei Bowen și anume transmiterea impulsurilor către creier.
Necesitatea de a părăsi încăperea
O caracteristică cheie a tehnicii Bowen este aceea a terapeutului care părăsește camera între anumite mișcări pentru a permite terapiei să aibă efect. Mișcarea fiind atât de subtilă, corpul și creierul au nevoie de timp pentru a stabili a) ce s-a întâmplat și b) ce acțiuni sa ia, dacă este necesar.

Cabinet de Terapia Bowen în Brașov
Părăsind camera, terapeutul permite ca acest lucru să se întâmple și departe de a fi o acțiune pasivă acest fapt face ca procedeul să aibă efect. În plus, un terapeut avansat nu aplica pur și simplu un set de proceduri predeterminate, ci lucrează în funcție de schimbările energetice și fizice ale fiecărui client. Pauzele permit terapeutului să evalueze și să compare stările pacientului. În esență, orice tratament care pretinde a fi Bowen, dar nu face pauze în care terapeutul părăsește camera, nu este Bowen. Ca în orice regulă, există și ocazii în care terapeutul va rămâne, dar acestea sunt excepții.
Cheia succesului lui Tom Bowen a fost principiul conform căruia mișcările aplicate trebuie să fie minimale pentru ca organismul să înceapă procesul de vindecare. În plus, era clar că are un dar remarcabil, fiind capabil să „citească” corpurile. Mai simplu spus, putea să intre într-o cameră și să identifice rapid care era problema și cauza. Apoi făcea câteva mișcări blânde și părăsea camera pentru a permite terapiei să-și facă efectul. La întoarcere, el putea deja vedea efectul mișcărilor aplicate, și citind din nou corpul, putea decide care era urmatoarea procedură.
Elementul cheie în terapia Bowen este necesitatea de a înțelege că nu terapeutul este cel care vindecă. Principiile tehnicii Bowen încep cu înțelegerea și convingerea că organismul este capabil să se vindece singur dacă i se alocă timpul și condițiile necesare. Datorită lipsei unor mișcări energice asupra pacientului, terapia Bowen este un tratament care creează un set de parametrii prin care se accesează propria capacitate a corpului de a se repara.
Cercetare și dileme
Un alt element interesant al terapiei Bowen este capacitatea acesteia de a „accesa toate zonele”. Chiar daca un pacient se prezintă cu o durere de umăr, gât sau spate, de multe ori se întamplă ca atunci când acesta revine săptămana următoare, alte afecțiuni pe care nu le-a menționat, s-au ameliorat sau vindecat. Un exemplu în acest sens este un bărbat de optzeci de ani care a venit cu dureri de umăr. La cea de-a doua ședintă era foarte entuziasmat, pentru că nu doar durerile de umăr îi dispăruseră, ci și hemoroizii, o problemă pe care o avea de peste patruzeci de ani.
Aceasta întărește convingerea că noi, practicanți ai terapiilor complementare, nu ar trebui să ne străduim să tratăm anumite afecțiuni, ci ar trebui să tratăm persoana ca un întreg. După cum spune Patch Adams în cartea sa Gesundheit, „Tratează boala și pe unii în câștigi, pe alții îi pierzi, tratează persoana și câștigi de fiecare dată.”
Orice demers de cercetare implică timp și resurse vaste, dar în cazul medicinei alternative ridică alte câteva probleme. Dacă tratăm individul ca un întreg, tratamentul va varia de la un client la altul, în funcție de nevoile și reacțiile fiecăruia.
Cum poate fi încadrat acest lucru în formatul rigid care intră în categoria „științific” și, prin urmare, să fie acceptabil de profesia medicală?
Pentru a realiza acest lucru, am realizat un studiu folosind o singură procedură Bowen, în combinație cu alte mișcări. În plus, am examinat și un grup de control, care cred că au un tratament, terapeutul pur și simplu atingând anumite zone. Procedura aleasă a fost „umeri înghețați”, deoarece aceasta este în mod tradițional o zonă dificil de tratat, dar a fost relativ ușor de evaluat în ceea ce privește starea și evoluția.
Helen Kinnear, un om de știință în sport, a elaborat protocolul în care au fost tratate peste o sută de persoane. Rezultatele au fost remarcabile. Peste 70% din grupul tratat au raportat îmbunătățiri. Unii din grupul placebo au raportat, de asemenea, o îmbunătățire, dar acest procent a fost statistic nesemnificativ.
De fapt, a fost o dubla demonstrație, deoarece nu numai că am dovedit eficacitatea unei anumite tehnici, dar am demontat complet afirmația multor voci din domeniul medical convențional, cum că tratamente precum Bowen sunt simple efecte placebo neștiințifice. Tehnica Bowen este, fără îndoială, un fenomen. Ea poate face legatura între medicina modernă, capacitatea de auto-vindecare și terapia medicamentoasă intervenționistă.
Medicina modernă trebuie să se schimbe, altfel lumea se va confrunta cu o criză de sănătate creată de ea. Poate că aceasta criză a început deja. Instrumente precum Bowen arată că organismul nostru are mecanisme deja existente pentru a se vindeca singur și că aceste procese au nevoie de atenție, nu de suprimare.
Când fostul ministrul al sănătății din Marea Britanie, Alan Milburn, a anunțat un buget mărit pentru îngrijirea cancerului, mai mulți bani pentru chirurgi, spitale și pentru o depistare mai bună, acest demers a fost aplaudat. Ni s-a promis că în urma acestui fapt rata incidenței de cancer ar scădea. Analogia pe care o folosesc este cea a primarului unui oraș construit din paie, care anunță că face investiții mai mari în pompieri.
Trebuie să existe o schimbare fundamentală de la abordarea de intervenție, la faptul că organismul are răspunsurile în primul rând, iar doctorii în al doilea rând. Julian Baker este creditat că a adus Tehnica Bowen din Australia în Anglia în 1992. Este director al Colegiului European de Studii Bowen, unde nu numai că supraveghează formarea practicienilor, dar a creat și un program extins de formare a profesorilor. Împreună cu partenerul său Louise Atwill, a co-fondat Registrul european al terapeuților Bowen.
Eliberarea umărului înghețat
Directorul de cercetare al Colegiului European de Studii Bowen Helen Kinnear și directorul Julian Baker au organizat proiectul de cercetare de șase săptămâni, 100 de pacienți fiind tratați de diferiți terapeuți Bowen din toată Marea Britanie. Pacienții au fost repartizați aleatoriu, unii într-un grup de tratament, alții într-un grup placebo.
Repere: Ÿ grupul de tratament a arătat o creștere semnificativă a amplitudinii generale de mișcare (AGM) și a funcției umărului în comparație cu grupul placebo. Îmbunătățirea medie a AGM a fost de 23° pentru pacientii tratați cu Bowen și doar 8° pentru grupul placebo. Aceasta a fost îmbunătățirea medie a tuturor mișcărilor umărului: unele mișcări s-au îmbunătățit considerabil, iar altele nu au răspuns atât de bine.
- Abducția umărului, flexia și abducția orizontală au prezentat cea mai mare îmbunătățire. Majoritatea pacienților au obținut AGM în aceste mișcări după doar trei tratamente.
- AGM al abducției umărului s-a îmbunătățit la 78% dintre pacienți, comparativ cu 22% dintre pacienții placebo. Grupul de tratament a avut o îmbunătățire a unghiului cu 40°, în timp ce grupul placebo a prezentat o îmbunătățire doar de 9°. Aceste două rezultate sunt semnificative statistic.
- AGM al flexiei umărului s-a îmbunătățit cu 28° în grupul de tratament și doar cu 7° în grupul placebo. Acest lucru a fost semnificativ statistic la p<0,05 și „arată că terapia Bowen este o modalitate eficientă de a crește în mod neinvaziv intervalul funcțional de mișcare a umărului rigid și dureros”.
=============
Detalii despre tratamentul umărului înghețat pot fi găsite pe site-ul www.thebowentechnique.com. Acest site web găzduiește o lucrare a Dr. JoAnne Whitaker, MD, de la Institutul de Cercetare și Training Bowen din Florida (www.bowen.org) și Patricia P. Gilliam, MED, MSN și Douglas B Seba, PhD – privind efectele tehnicii Bowen asupra fibromialgiei și efectele asupra sistemului nervos autonom, măsurate prin variabilitatea ritmului cardiac și evaluarea clinică.
„Tehnica Bowen, o metodă blândă, practică, și așa cum este utilizată în acest studiu, a avut în mod clar un efect pozitiv asupra sănătății, în special asupra subiecților cu fibromialgie. Aceste rezultate au fost documentate prin măsurarea modificărilor balanței ANS prin HRV și evaluare clinică. Astfel, este rezonabil să concluzionăm că studii similare ar sprijini multe dintre afirmațiile făcute pentru terapia Bowen.
Articol publicat in 30 aprilie, 2014 in Professional Journals.